Harta   
Feldioara 57°C 
Euro n/a Autentificare Inregistrare

Destinatia Feldioara

  • Biserica ortodoxa Feldioara

Feldioara - mai demult Cetetea de Pământ, (în dialectul sasesc Marienbrichm, Marembriχ, Merembriχ, în germana Marenburch, Marienburg, în trad. "Cetatea Mariei", în maghiara Földvár, în latina Castrum Sancte Maria) este o localitate în judetul Brasov, Transilvania, Romania. Este reședința comunei cu acelaşi nume.

Face parte din regiunea istorică Tara Barsei, aflându-se la cca. 389 m deasupra nivelului mării. Numele românesc al localității este derivat din maghiară, Föld-Vár, care înseamnă "Cetate de pământ". Denumirea germană Marienburg înseamnă "Cetatea Mariei", cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania.

Localitatea este atestată documentar în anul 1240, sub numele de Castrum Sancte Maria. Evolutia asezării, atestată de documente, este următoarea: 1370 Castrum Mariee, apoi Villa (1378), oppidum nostrum (regis) 1392, civitas nostra (regis) 1413 civitas, din nou oppidum 1427, 1808 Cetatea de pământ și, din 1854, Feldioara.

Comuna FELDIOARA este situată pe DN 13 şi E 60, la 20 km nord de Braşov si 100 km de Sighişoara, la 45, 82 latitudine si 25, 6 longitudine. Comuna se învecineaza cu urmatoarele comune: Maieruş, Hălchiu, Vâlcele, Bod şi Hăghig (judeţul Covasna).Localitatea Feldioara se afla pe o colină care se desprinde din munţii Persani şi se opreşte pe malul Oltului. Formele de relief intalnite sunt lunca aluvionara, terasele si campia.Economia se bazează pe: agricultura (produse cereale, sfecla de zahar), constructii civile şi industriale, industrie extractiva, comerţ, transport, morărit şi panificatie, industria laptelui, producţie mobilă, gater, balastiera).Suprafaţa este de 7578 ha. Unitatea administrativ-teritoriala este compusă din: Feldioara, Reconstrucţia şi Rotbav.

Potrivit ultimelor estimari,populaţia Feldioarei este de circa 6.500 de locuitori. La sfarşitul secolului XIX, saşii şi romanii formau o comunitate de peste 3.000 de oameni.

 

Comentarii


  * 
  *