Harta   
Feldioara 22°C 
Euro n/a Autentificare Inregistrare

Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara, Ediția a IX-a/16 Iunie 2019

Locul

Căminul Cultural Feldioara

Program

10:00-20:00

Perioada

16 Iunie 2019

Duminică, 16 Iunie, Sărbătoarea Rusaliilor la F E L D I O A R A / Cetatea Feldioara - Marienburg, Ediția a IX-a. Vă așteptăm cu drag! :)

Centru de Informare Turistica Feldioara/Primaria Feldioara

...............................................................................................................................

Prima parte: Parada din centrul comunei, obiceiul baterii armindenilor și predarea ștafetei către feciorii mai tineri ai satului.

Alaiul căruţelor cu armindeni – În dimineaţa de Rusalii, prima pereche de armindeni e bătută la poarta bisericii, apoi fiecare căruţă cu flăcăi şi armindeni trece pe la casele unde au fost alese fete. Pe uliţă, cât timp durează preumblarea, se cântă, iar căruţele împodobite cu verdeaţă şi panglici colorează satul de dimineaţă. Flăcăul face gaură în pământ cu o ţepuşă mare, cu cap ghintuit, bătută cu un baros, iar apoi înfige mestecenii, tot pereche, în faţa casei fetei pe care a ales-o, iar la poartă agaţă ramuri de mesteceni, care se păstrează până la seceriş.

Armindenii apără de rele – Armindenii şi ramurile neînverzite sunt menite să-i apere de rele, deopotrivă, pe cei ai casei, dar şi gospodăria şi holdele lor. În acelaşi timp, ramurile verzi sunt şi semn şi invocaţie a fertilităţii. După ce "bătutul" s-a încheiat, feciorii merg acasă să se spele şi să se hodinească, pentru ca apoi să revină la casa cu armindeni ca să-şi primească plata. Sunt cinstiţi cu mâncare şi băutură. De armindeni, la Feldioara se organizează o paradă a portului popular, iar fanfara sătească are încă un prilej să însufleţească satul. Bătutul Armindenilor e un bun prilej şi de maial, unde toți cei de-ai locului și turiști veniți de pretutindeni iau parte la sărbătoarea dedicată Rusaliilor.

În partea a doua a evenimentului, după-amiază, acţiunile au continuat cu un spectacol pe scena Casei de Cultură, program artistic ce i-a avut ca protagonişti pe elevii de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, precum şi un program ce a cuprins dansuri şi cântece populare, dar şi moderne. Tinerele talente locale, au avut, astfel, prilejul de-a încânta întreaga comunitate şi de-a fi parte a obiceiurilor locale păstrate de-a lungul generaţiilor.

Programul artistic a fost asigurat de:

♫ Recital de pricesne cu preotul Vlad Postolea

♫ Mugurii Feldioarei – Profesor îndrumător: Aurel Cîrstea

♫ Program cu elevii Liceului Petru Rareş Feldioara – Profesori îndrumători: Elecheş Lucica şi Dărăban Elena

♫ Andreea Cristea, interpretă locală

♫ Ștefania Târzioru, interpretă locală

♫ Muguraşii Feldioarei – Profesor îndrumător: Aurel Cîrstea

♫ Recital Ionuţ Pumnea

♫ Program cu Ansamblul Paiurile Dumbrăviţei

♫ Ramuri de Arini – Măieruş

♫ Recital extraordinar Cătălin Doinaş şi Adina Roşca

♫ Orchestra Plaiuri Transilvane

Venind în întâmpinarea tuturor celor ce îşi doresc să viziteze Cetatea Feldioara la ceas de sărbătoare, toţi cei prezenţi în cadrul evenimentului s-au putut delecta cu o expoziţie temporară desfăşurată în interiorul Cetăţii Feldioara, mai exact, în Turnul de Vest – File de Istorie, Mărturii Arheologice şi Obiceiul “Sărbătoarea Armindenilor” – Datini şi Tradiţii. Acest moment a reprezentat un punct de interes major pentru toţi cei ce s-au aflat în localitate sau chiar în tranzit în duminica de Rusalii. Sutele de oaspeţi găzduiţi de Cetate au putut admira mărturiile acestui obicei cu tradiţii în comunitatea Feldioara.

Mulţumim pentru sprijinul acordat în realizarea fotografiilor: Firicel Catalin Radu

 

Comentarii


  * 
  *