Harta   
Feldioara 53°C 
Euro n/a Autentificare Inregistrare

27 Mai 2018-Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara, Ediţia a VIII-a

Locul

Căminul Cultural Feldioara

Program

09:00-20:00

Perioada

27 Mai 2018

Duminică, 27 Mai 2018, în Feldioara s-a desfăşurat un eveniment cu tradiție – Sărbătoarea Rusaliilor, manifestare înscrisă în Proiectul „Obiective culturale, tradiţii şi obiceiuri în comuna Feldioara”. Programul propriu-zis a început în jurul orei 10:00, cu o paradă a cailor şi baterea armindenilor – obicei tradiţional specific pentru întreaga comunitate din zonă. Sute de vizitatori ne-au fost alături şi s-au bucurat împreună cu localnicii comunei de evenimentul cu tradiţie. În partea a doua a evenimentului, după-amiază, acţiunile au continuat cu un spectacol pe scena Casei de Cultură, program artistic ce i-a avut ca protagonişti pe elevii de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, precum şi un program ce a cuprins dansuri şi cântece populare, dar şi moderne. Tinerele talente locale, au avut, astfel, prilejul de-a încânta întreaga comunitate şi de-a fi parte a obiceiurilor locale păstrate de-a lungul generaţiilor.

Alaiul căruţelor cu armindeni – În dimineaţa de Rusalii, prima pereche de armindeni e bătută la poarta bisericii, apoi fiecare căruţă cu flăcăi şi armindeni trece pe la casele unde au fost alese fete. Pe uliţă, cât timp durează preumblarea, se cântă, iar căruţele împodobite cu verdeaţă şi panglici colorează satul de dimineaţă. Flăcăul face gaură în pământ cu o ţepuşă mare, cu cap ghintuit, bătută cu un baros, iar apoi înfige mestecenii, tot pereche, în faţa casei fetei pe care a ales-o, iar la poartă agaţă ramuri de mesteceni, care se păstrează până la seceriş.

Au mai fost prezenţi, de asemenea, grupuri de solişti din Ţara Bârsei, orchestre, însă nu au lipsit nici capetele de afiş, vedete şi interpreţi cunoscuţi ce i-au încântat prin cântecele lor pe toţi cei prezenţi. Manifestarea dedicată Rusaliilor face parte din programul amplu de promovare şi dezvoltare a potenţialului turistic al zonei.

Venind în întâmpinarea tuturor celor ce îşi doresc să viziteze Cetatea Feldioara la ceas de sărbătoare, toţi cei prezenţi în cadrul evenimentului s-au putut delecta cu o expoziţie temporară desfăşurată în interiorul Cetăţii Feldioara, mai exact, în Turnul de Vest – File de Istorie, Mărturii Arheologice şi Obiceiul “Sărbătoarea Armindenilor” – Datini şi Tradiţii. Acest moment a reprezentat un punct de interes major pentru toţi cei ce s-au aflat în localitate sau chiar în tranzit în duminica de Rusalii. Sutele de oaspeţi găzduiţi de Cetate au putut admira mărturiile acestui obicei cu tradiţii în comunitatea Feldioara.

Programul artistic a fost asigurat de:
♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪♪

♫ Mugurii Feldioarei – Profesor îndrumător: Aurel Cîrstea
♫ Etno Dance – Profesor îndrumător: Loreley Focșeneanu
♫ Andreea Cristea, interpretă locală
♫ Ștefania Târzioru, interpretă locală – Profesor îndrumător: Ivan Iuliana
♫ Muguraşii Feldioarei – Profesor îndrumător: Aurel Cîrstea
♫ Rebeca Chirca, interpretă de muzică ușoară
♫ Denisa Hulea, interpretă de muzică ușoară
♫ Victor Lazăr, interpret de muzică ușoară
♫ Lidia Iuga – Recital, Muzică populară
♫ Orchestra Plaiuri Transilvane și Grupul Țara Bârsei
♫ Claudia Mirițescu, Recital
♫ Răzvan Năstăsescu – Interpret de muzică populară / în locul interpretului Daniel Rosalim (bolnav)

Fotografii: © Firicel Catalin Radu. Cu mulțumiri pentru tot sprijinul acordat!

Adresăm mulțumiri tuturor celor ce au făcut posibilă această nouă ediție de sărbătoare.

Centru de Informare Turistica Feldioara/Primaria Feldioara

...............................................................................................................................

Dragi prieteni,

Avem bucuria de-a vă invita să luați parte la Sărbătoarea Rusaliilor, Ediția a VIII-a, ce va avea loc duminică, 27 Mai 2018. Începând cu ora 10:00, sunteți așteptați în Centrul Comunei, unde vom lua parte la obiceiul “Baterea Armindenilor”, parada tradițională, iar mai apoi, la prinderea-n horă. După-amiază, începând cu ora 15, pe scena de la Căminul Cultural din Feldioara se va desfăşura un program artistic deosebit cu elevii de la Liceul „Petru Rareş”, dansuri şi cântece populare, dar şi moderne. Ne vor încânta grupuri de solişti din Ţara Bârsei, orchestre, însă nu vor lipsi nici capetele de afiş, interpreţi cunoscuţi ce vă vor încânta prin măiestria spectacolelor oferite. E zi de sărbătoare, iar Cetatea Feldioara îşi deschide porţile pentru toţi cei dornici să o vizitaţi, având prilejul de-a vă delecta în cadrul unei expoziţii cu specific. Se anunță o zi plină de joc și voie bună, cu momente ce promit să vă aducă zâmbet pe chip și bucurie în suflet.

Vă așteptăm cu mare drag! Cu prețuire,
Centru de Informare Turistica Feldioara/Primaria Feldioara

 

Comentarii


  * 
  *