Harta   
Feldioara 11°C 
Euro n/a Autentificare Inregistrare

Rusalii-31 Mai 2015

Locul

Feldioara

Program

10:00-21:30

Perioada

31 Mai 2015

Sărbătoarea Rusaliilor la Feldioara – Ediția a V-a, 31 Mai 2015

Albumul de față prezintă ordinea cronologică a momentelor ce au alcătuit întreaga sărbătoare a Rusaliilor și bătutul arminzinilor de la Feldioara. În prima parte pot fi văzute poze atât de la parada și hora de Rusalii ce au avut loc în centrul comunei, cât și imagini cu feciorii satului în timp ce bateau armindenii fetelor alese. Iar cea de-a doua parte a albumului prezintă imagini reprezentative pentru toate momentele artistice ce au avut loc pe scena de la Centrul Cultural din Feldioara.

 Programul artistic a fost asigurat de:
 Clasa a V-a – Dansuri populare și poezii
 Liliput Feldioara – grup coordonat de către doamna profesoară Aroneasa Ramona
o Muzică populară - „Cântă cucu-n Bucovina”, „Paparudele” și „Trei iezi”.
o Muzică pop - „O lume minunată”, „Veronica” și „Lumea copiilor”.
 Mugurașii Feldioarei, Grupa mijlocie avansat – Sârbă și dansuri populare.
 Lidia Iuga, Clasa a X-a - Muzică populară.
 Elena Istrate - Muzică populară.
 Mugurii Feldioarei, grupa mare – Dansuri populare coordonați de către domnul profesor Aurel Cârstea.
 Trupa Acadele – muzică ușoară
o Solistă – Hoha Antonia
 Junii Cristianului și Flavia Crișan (Zărnești) – muzică populară și ușoară
 Orchestra Plaiuri Transilvane și grupul de soliști Țara Bârsei
o Recital Claudia Mirițescu
 Vlad Postolea (Rotbav) - cântăreț de muzică populară.
 Recital extraordinar Marcel Avram (Bistrița Năsăud) - cântăreț de muzică populară.
 Recital extraordinar Cornelia Radocea (Făgăraș) – cântăreață de muzică populară

 Comuna noastră se bucură de sărbători cu tradiție, obiceiuri ce se păstrează în timp și datini ce vin să bucure atât publicul tânăr, cât și pe cel matur.
 În comuna Feldioara, judeţul Braşov, a avut loc Sărbătoarea armindenilor sau "Bătutul arminzinilor", ce se suprapune cu sărbătorirea Rusaliilor. Tinerii din sat sunt împărţiţi în partide, în două mari categorii de cetaşi: în prima intră băieţii, de vârsta recrutării, denumiţi "zăblăi", iar în a doua intră Feciorii Mari, tinerii care au făcut armata şi sunt buni de însurat. În Vinerea Rusaliilor, partidele aleg din pădure armindenii, mesteceni tineri, pe care îi taie şi îi aduc în sat. Feciorii aleg mesteacănul pentru fata pe care o plac, dar un vârstnic, care ştie rostul pădurii îi însoţeşte ca să le arate copacii care pot fi tăiaţi, fără să facă pagubă în pădure.
 Alaiul căruţelor cu armindeni - În dimineaţa de Rusalii, prima pereche de armindeni e bătută la poarta bisericii, apoi fiecare căruţă cu flăcăi şi armindeni trece pe la casele unde au fost alese fete. Pe uliţă, cât timp durează preumblarea, se cântă, iar căruţele împodobite cu verdeaţă şi panglici colorează satul de dimineaţă. Flăcăul face gaură în pământ cu o ţepuşă mare, cu cap ghintuit, bătută cu un baros, iar apoi înfige mestecenii, tot pereche, în faţa casei fetei pe care a ales-o, iar la poartă agaţă ramuri de mesteceni, care se păstrează până la seceriş.
 Armindenii apără de rele - Armindenii şi ramurile neînverzite sunt menite să-i apere de rele, deopotrivă, pe cei ai casei, dar şi gospodăria şi holdele lor. În acelaşi timp, ramurile verzi sunt şi semn şi invocaţie a fertilităţii. După ce "bătutul" s-a încheiat, feciorii merg acasă să se spele şi să se hodinească, pentru ca apoi să revină la casa cu armindeni ca să-şi primească plata. Sunt cinstiţi cu mâncare şi băutură. Obiceiul a suportat modificări, unele momente sau semnificaţii s-au pierdut, dar a fost şi îmbogăţit. De armindeni, la Feldioara se organizează o paradă a portului popular, iar fanfara sătească are încă un prilej să însufleţească satul. Bătutul Arminzilor e un bun prilej şi de maial.
 Istorie şi prezent - Primarul comunei Feldioara, Sorin Taus, a declarat: "Readucerea în prim-plan a acestor obiceiuri şi tradiţii vechi sunt un bun prilej de promovare a potenţialului turistic al zonei şi de reîntâlnire a fiilor satului. Evenimentul a fost un real succes şi tinerii au pus mult suflet şi s-au interesat de felul în care trebuie să se organizeze. Au reuşit. Un alt eveniment care atrage turiştii este Festivalul "Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara" sau Festivalul medieval, manifestare ce are loc în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie. Astfel, legând istoria cu prezentul, vara readuce cavalerii şi atmosfera târgului medieval în aşezarea străjuită de ruinele cetăţii".

 

Comentarii


  * 
  *